Om Kos

kos-hellas.com


copyright @ kos-hellas.com


Om øya

Det er skrevet mye om den greske øya Kos, bl.a. i media, og mesteparten har jeg hatt problemer med å kjenne meg igjen i. Det var hovedgrunnen til at jeg startet denne siden i 1999. Jeg ønsket å presentere øya på en mer nyansert måte.

 

Min første tur til Kos var i 1983, og siden har jeg reist hit årlig - ofte to ganger i året - og blitt ganske godt kjent.

 

Håper at siden kan være til nytte for de som vurderer å legge turen innom, og til glede for de som allerede har vært der og som har blitt kjent med øya på samme måte som meg. Noen er sikkert uenig i mine vurderinger, men smak og behag kan som kjent ikke diskuteres. En ting er i alle fall sikkert, og det er at den har betraktelig mye mer å by på enn den beryktede bargata! Håper at smakebitene jeg presenterer her kan vise det.

 

Og du; kanskje det viktigste du bør kunne om øya:

navnet uttales Kåss (som Moss) og ikke Koooooos. ;-)


 

Litt genereltKos kan enklest omtales som kontrastenes øy; den er grønn og frodig, full av historie, har en variasjon av gresk, italiensk og tyrkisk arkitektur, har stille strender omtrent uten folk eller folksomme strender med kommersiell drift. Den har helgreske herlige tavernaer, eller et pulserende natteliv i det avgrensede bargate-området. Det er opp til deg hva du ønsker av ferien din. Gi øya en sjanse. Tror ikke du vil angre...

 

Kos er den tredje største øya i øygruppa Dodekanesos (Tolvøyene), bare passert av Rhodos og Karpathos. I areal er den ikke så stor, kun 54 km lang og 11 km bred. Det bor om lag 30.000 mennesker på Kos, og cirka halvparten bor i Kos by.

 

Kos by er hovedstaden og administrasjonssentrum på øya. En frodig og hyggelig liten by. Her finner du alt fra et moderne handlesenter til gammel kultur og gamle bygg. Å gå gjennom byen bringer deg gjennom flere av nivåene i gresk historie. Her finner du rester av både tyrkisk og italiensk okkupasjon. Et kraftig jordskjelv i 1933 er også årsaken til at byen er preget av italiensk arkitektur med tyrkiske innslag. Det mange forbinder med det typiske greske med hvitkalkede hus og blå dører finner man også her, men det er ikke det som preger bybildet.


Øya har som nevnt vært utsatt for mange okkupasjoner. Ca 300 år f.Kr. var Kos et sterkt handelssenter, men dette endret seg etter romernes ankomst ca 130 f.Kr. Johanitterridderne herjet øya fra 1315 og tyrkerne styrte mellom 1522-1912. Så fulgte italiensk og tysk okkupasjon fram til foreningen med Hellas igjen i 1948.Kos by


Kos by er en moderne havneby som har bevart sin greske sjarm. I havnen ligger små greske fiskebåter side ved side med store lystbåter og et stor utvalg av skuter som brukes til øyutfluktene.


Kun et steinkast fra havna finner du Hippokrates plantan. Under dette store treet, som grekerne vil ha oss til å tro er over 2.500 år gammelt, satt Hippokrates og underviste sine studenter. Her er også inngangen til Johannitterridderborger. Borgen ble påbegynt på 1370-tallet, og er en praktfull utsiktspost.

Hippokrates - legekunstens far
En av de mest kjente personene fra Kos er utvilsomt Hippokrates - grunnleggeren av den moderne medisin. Dette vet kosianerne å sette pris på, og på Asklepion kan du vandre rundt i ruinene etter det første moderne sykehus i Europas historie. Asklepion ble bygget etter Hippokrates død (300-tallet f.Kr.), og ble bl.a. brukt som hvile- og rekreasjonssted. Omgivelsene - som Asklepion er bygget i - passer ypperlig til det. Dette er en av Hellas' viktigste klassiske funnsteder. Les mer om Asklepion under "Tur rundt øya".