Rundturen fortsetter

kos-hellas.com


copyright @ kos-hellas.com


Turen forsetterI tillegg til flotte strender, er det også flere hyggelige landsbyer på øya.

ZiaDette er øyas mest populære landsby, på grunn av beliggenhet, utsikt og de små og trange gatene hvor du kan få kjøpt alt fra krydder til keramikk og tepper. Prøv den lokalproduserte honningen!

 

Landsbyen har et stort utvalg av tavernaer, og mange av de har takterrasse med flott utsikt. Herfra ser man mye av Kos, samt flere av naboøyene (Pserimos, Plati og Kalymnos).

 

Herfra går også veien opp til toppen av Dikeos - øyas høyeste fjell. Mange kjører til Zia og tar gåturen opp. (Husk vann!)


Zia er som sagt et veldig populært turistmål både på dagtid og kveldstid. Men det er en vennlig landsby, og det er fortsatt flott å nyte en middag på toppen av byen, mens solen synker ned i havet! Vi elsker utsikten fra Sunset Balcony II. Husk kamera!


Et alternativ om man ikke er sååå interessert i solnedganger er å dra opp på toppen av Zia til Zia No Stress taverna og spise verdens beste moussaka!

KefalosKefalos ligger på enden av øya, og på toppen av byen kan du vandre gjennom trange gater, få med deg fantastisk utsikt, studere en gresk kirkegård, eller bare se på livet fra en av de mange serveringsstedene. Her bør du også holde kamera klart, for det finnes noen utrolig flotte motiver innimellom.

Flere landsbyerDersom du har tenkt å besøke Asklepion, Europas første moderne sykehus, kjører du gjennom Platani. Men jeg vil foreslå at du også stopper her, i alle fall om du er sulten. I denne byen, som også går under det tyrkiske navnet Kermetes, har de samlet det beste av det greske og tyrkiske kjøkkenet. En real meze (grekernes svar på tapas) her er aldri feil, og også svært populært blant lokalbefolkningen på øya.

 

Platani er kjent som tyrker-landsbyen, og dette henger sammen med at mange av tyrkerne som ble igjen på øya når den (igjen) kom tilbake på greske hender, bosatte seg her. Her finner man også en restaurert moské.

 

Kardamena, Tigaki og Mastihari er typiske badebyer, som har vært ganske sterkt dominert av engelske turister. Dette kan ha endret seg... 


Andre små landsbyer er Lagoudi, Evangelistria, Assomatos, Antimachia og Zipari.

Pyli og Palio PyliPyli er en gammel landsby som ligger midt på øya. Landsbyen er liten, men vakker og lite turistifisert. Den har mange tradisjonelle steinhus, små og store kirker, et lite torg, lokale tavernaer og kaffebarer. Byen er mest kjent for sitt naturlige springvann som kommer opp fra seks forskjellige fontener.

 

I nærheten av torget, midt i byen, kan man besøke et "Pyliotiko spiti" (et gammelt Pyli-hus) hvor du kan se hvordan de lokale landsbyboerne levde i gamledager. Det er små rom, tradisjonelt dekorert med mange originale møbler.

 

Vi legger ofte turen innom her når vi leier bil, og Pyli er et naturlig stopp for lunsj eller bare kalde forfriskninger. Byen er ikke stor, men har flere hyggelige tavernaer på torget, hvor du både får god mat og god service!


Den gamle hovedstaden på øya Palio Pyli ligger enda et stykke opp fra Pyli. Ruinene etter den gamle byen kan nås til fots, og gir en flott utsikt over byen og man får en forståelse av at dette var et bra sted å ha oversikten over hvem som nærmet seg øya.

Les mer om Palio Pyli her.

Borgen i AndimachiaDet tok mange år før jeg besøkte denne borgen første gang, men den er flott og absolutt verdt et besøk. Du bør ikke være redd for eller allergisk mot geiter...


Les mer