En tur rundt øya

kos-hellas.com


copyright @ kos-hellas.com


En tur rundt øyaKos er en fin øy å dra på oppdagelsesferd på. Sykkel er et utmerket fremkomstmiddel, og sykkelutleie finner du derfor overalt på øya. Mange velger scooter for å komme seg rundt, mens vi vanligvis leier en Suzuki Jimny, fordi min bedre halvdel elsker å utforske de mest ufremkommelige veiene... Uansett hva du velger så kan du oppleve historiske plasser eller finne folketomme strender rundt hele øya.

JohannitterridderborgenPga det kraftige jordskjelvet i 2017, så er borgen stengt inntil videre! Håper at den kan restaureres og åpnes igjen. Januar 2019


Midt i havna ligger en stor borg som heter Nerantzia, men på norsk blir den kalt Johannitterridderborgen. Den ble bygget i perioden 1380 til 1514 av ridderne av Malteserordenen av Sankt Johannes.


Borgen ble bygget for å beskytte byen, og har en dominerende plass i havneområdet. Den er absolutt verdt et besøk, og inngangen finner du i parken rundt Hippokrates-plantanen.


Les mer om borgen her (engelsk).

Hippokrates plantanen og AsklepionHippokrates er en av de mest kjente personene fra Kos. Han blir ansett som grunnleggeren av den moderne medisin. Dette vet kosianerne å sette pris på. Ved inngangen til Johannitterridderborgen finner du et eldgammelt plantantre hvor Hippokrates visstnok skal ha sittet i skyggen av og undervist sine elever. Få tviler på at han faktisk satt der, men flere er usikre på om dette treet faktisk kan være 2500 år gammelt...


Ca 3-4 km utenfor Kos by finner du Asklepion. Her kan du vandre rundt i ruinene etter det første moderne sykehus i Europas historie. Asklepion ble bygget etter Hippokrates død (300-tallet f.Kr.), og ble bl.a. brukt som hvile- og rekreasjonssted. Omgivelsene - som Asklepion er bygget i - og utsikten herfra passer ypperlig til det. Dette er en av Hellas' viktigste klassiske funnsteder.


Hele komplekset ble bygget til ære for den greske guden Asklepios og består av fire nivåer. Her fantes det helbredende kilder, templer, pasientrom - samt en medisinsk skole i Hippokrates ånd.

Therma - de varme kildeneCa 12 km sørøst for Kos by ligger Therma, eller de varme kildene. Dette er en naturlig kilde med svovelholdig vann - så ta av deg sølvsmykkene før du hopper uti. Vannet er veldig varmt nær kildene, men det er også mulig å ta et helt vanlig havbad rett ved siden av kildene..


Les mer om Embros therma her.

PlakaOm man følger hovedveien fra Kos by sørvestover (det er bare én hovedvei!) i ca 30 min, kommer du til Plaka. Dette er nesten som en egen liten verden på Kos. En barnålskog med et yrende fugleliv. Og de aller største fuglene; påfugl!

 

Dette er et yndet picnic-sted for grekerne, og ofte samles de her 1. mai for grilling og samvær. Her finnes det både benker og bord, og her kan barna samle kjempekongler, lete etter påfuglfjærer eller studere skilpaddene.

 

Det er enklest å komme seg hit med leiebil eller motorsykkel.


Les mer om Plaka her.